Pandemin påskyndar användningen av kryptovalutor för att tvätta pengar, säger tjänstemän

Mexikanska och colombianska kriminella organisationer ökar sin användning av virtuell valuta, vilket myndigheterna förväntar sig att ”bara kommer att öka i framtiden.”

Bitcoin ledde ännu en gång till en brottsling fångad

Bitcoin ledde ännu en gång till en brottsling fångad, en misstänkt människohandel Ignacio Santoyo i april 2019 i den karibiska semesterorten Playa del Carmen.

De mexikanska polistjänstemännen sa att prostitutionsakten som sträckte sig över Latinamerika inte bröts av de 2000 kvinnor som Satoyo påstod att utpressas och utnyttjas sexuellt utan kryptovalutan som han misstänks använda för att tvätta intäkterna från hans verksamhet.

„Det finns en övergång till att begå brott i cyberspace, som att skaffa kryptovalutor för att tvätta pengar … och pandemin påskyndar dem“, säger Santiago Nieto, chef för det mexikanska finansministeriets finansunderrättelseenhet (UIF).

Tillsammans med Brasilien är Mexiko de enda två nationerna i Latinamerika som har antagit lagstiftning för att spåra användningen av Bitcoin Code och andra kryptos. Enligt lagen som antogs 2018 är alla registrerade kryptovalutahandelsplattformar skyldiga att rapportera överföringar över 56 000 pesos (2830 $).

Enligt amerikanska och mexikanska myndigheter har användningen av Bitcoin för att tvätta pengar sett en speciell ökning bland narkotikagäng. Summan i så få upptäckta fall har dock bara varit tusentals eller tiotusentals dollar jämfört med kontant tvätt, vilket beräknas vara 25 miljarder dollar per år bara i Mexiko.

Under de senaste tre åren fångades dock de tre colombianska narkotikagängen i tvätt av miljoner dollar via kryptovalutor. UIF-chef Nieto sa att brottslingar delar upp sina olagliga kontanter i små mängder och köper bitcoin från dem online.

Santoyo fångades efter att han köpte tillräckligt med BTC

Santoyo fångades efter att han köpte tillräckligt med BTC för att utlösa en varning enligt lagen. Han och hans syster förvärvade cirka 441 000 pesos (22 260 $) i Bitcoin på kryptobörsen Bitso mellan maj och november 2018.

Den nya lagen har lett till att 1 033 Bitcoin-tröskelvarningar utlöses hittills i år för att kontrollera om den länkar till en användare som är involverad i kriminellt beteende.

Enligt Reuters flaggades ungefär 98% av alla Mexikos transaktioner över 56 000 pesotröskeln 2020 endast av en registrerad kryptoplattform.

„Både mexikanska och colombianska TCO ökar sin användning av virtuell valuta på grund av transaktionernas anonymitet och snabbhet“, säger USA: s DEA-talesman Michael Miller. „Man tror att användningen av virtuell valuta bara kommer att öka i framtiden.“